Kurumsal Kimlik Tasarımı

Kurumsal kimlik tasarımı, faaliyet gösterdiğiniz sektörde bende varım diyebilmek için yapılan imaj çalışmalarıdır. Kurumunuzun kendini ifade etme şeklidir. Kurumsal kimlik tasarımı, kurum duruşunu ve başarısını temsil eder. Ayrıca kurumunuzu güçlendirir ve rakiplerinizden ayrılmanızı sağlar. Müşterilerinize kalite ve güven çağrışımı yapar. Kurumsal kimlik tasarımı, saygın firmaların olmazsa olmazlarındandır. Bir firmanın reklam yatırımlarının başarılı olması için yapılabileceklerin başında gelen çalışmalardır.

Logo, antetli kâğıt, zarflar, kartvizit, bloknot, katalog, broşür, fatura, irsaliye, makbuz, dijital reklamlar, araç giydirme, bina cephesi ve iç tasarımı ve firmanızda kullanılan her türlü araç gereç kurumsal kimlik tasarımı kapsamındır. Bu kapsamda şirket içi veya dışında kullandığınız tüm materyalleriniz yeni imajınıza göre en baştan düzenlenir.

Kurumsal kimlik tasarımının başlangıç noktası ve en önemli yapı taşı logo tasarımıdır. Bu nedenle logo (amblem, logo veya logotype) tasarlanırken uygulama alanları çok iyi düşünülmeli, teknik olanaklar göz önünde bulundurulup her alanda tutarlı bir şekilde uygulanabilirliği hesaplanmış olmalıdır.

Tutarlılık kurumsal kimlik tasarımı için en önemli unsurlardan biridir. Kurumsal kimlik tasarımı; uygulanacağı tüm alanlar, bu alanların teknik koşulları ve olanakları göz önüne alınarak yapılmalıdır. Farklı alanlarda farklı özellikler gösterecek renk, form veya malzeme seçimleri kurumsal kimlik tutarlılığına zarar verir.

Kurumsal kimlik kurum imzasıdır, onu yansıtır. Bu nedenle vermek istediğiniz mesaj, ulaşmak istediğiniz kişi veya kurumlar dikkatle dinlenip, iyi anlaşılmalıdır. Beraberinde misyonunuza ve vizyonunuza uygun bir kurumsal kimlik tasarımı hazırlanmalıdır. Acemi ellerden çıkan kurumsal kimlik tasarımı çalışmaları kurumunuzu anlatamayacağı gibi kurum imajınızı da zedeleyebilir. Tam anlamıyla sizi yansıtan bir çalışma için, bu işte uzman kişilerden yardım almanız gerekir. 

Tüketicinin ilgisini firmanız üzerine çekme işinde başrol renklere düşer. Renklerin hayatımızdaki tüm varlıklara göre anlamları vardır. Bu anlamlar kurumsal kimlik tasarımı yapılırken de etkilidir. Kurumsal kimlik tasarımı yapılırken renk anlamları muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü her firmanın çalışma yaptığı sektörün ayrı bir renk dili vardır. Mesela traktör firması için pembe renk kullanmak son derece yanlış ve komik olur. Kurumsal renk dillerini açıklamak gerekirse;

Kırmızı:
Kırmızı iştah açıcı bir renktir. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Bu renk, tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır, sıcaklık, sevgi, tehlike, dikkat, erkeklik gibi kavramlarla bağdaştırılır.

Yeşil:
Dinlendirici, huzur, denge ve güven verici bir renktir. Bu nedenle bankalar logolarında genelde bu rengi kullanırlar. Hastanelerde ameliyat giysilerinin yeşil renkte olması rahatlatıcı özelliğinden dolayıdır! Yeşil, yaratıcılığı körükler. Sürekli bakıldığı zaman gözü yormaz ve çalışma kolaylığı sağlar. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır, açık yeşil tondaki renkler doğuş ve hayatiyet hissini uyandırır; tabiat, barış, tazelik, gençlik, hayat, dinlendirme, büyümeyle ilişkilidir.

Siyah:
Gücü, lüksü ve tutkuyu temsil eder. Türkiye'de ve batıda matem, Japonya'da ise mutluluk rengidir. Bundan anlaşıldığı gibi kurumsal kimlik tasarımının hangi kültüre göre yapılacağı da önemlidir. Siyah konsantrasyonu en fazla sağlayan renktir. Einstein konsantre olabilmek için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan odaları tercih ederdi.

Mavi:
Enginlik ve derinliğin rengidir. Sessizlik ve rahatlık telkin etmesi nedeniyle dinlendirici ve aynı zamanda da lider bir renktir. Düşünmeye, karar vermeye, yaratıcı fikirlerin doğmasına yardımcı olur. Açık tonları sınırsız ve sonsuzluk duygusunu uyandırır. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır. Hastanelerin, koridor ve odalarının açık maviye boyanması bu sebeple doğrudan ilişkilidir. Gökyüzü, sonsuzluk, soğukluk, gece, pasiflik, dişilik gibi çağrışımları vardır.

Lacivert:
Kozmik renk olarak kabul edilir. Sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgeler. O yüzden dünyadaki firmaların yarıdan fazlası logolarında lacivert kullanır. Hilton logosunu laciverte çevirirken insanların kafasında büyük kuruluş imajı yaratmak istemiştir.

Mor:
Asaletin, imparatorluğun rengidir. Nevrotik duyguları açığa çıkardığı için insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır.

Sarı:
Dikkat çekiciliğin sembolü bir renktir. Trafik ışıklarında, ikaz levhalarının zeminlerinde bu renk kullanılır. Aynı zamanda tehlikenin de simgesidir. Doğada sarı/siyah olan bütün hayvan ve bitki türleri istisnalar da olsa zehirli ve saldırgandır. Geçiciliği temsil eder, o yüzden dünyada taksi renkleri sarıdır, geçici olduğu bilinsin diye. Araba kiralama şirketleri de sarıyı kullanır, çünkü müşterilerine aldığınız şey geçicidir, lütfen geri getirin demek isterler. Sarı rengi bu özelliğinden dolayı bankalar kullanmak istemez, çünkü paranın geçici değil kalıcı olmasını isterler. Bunun istisnası olarak Vakıfbank'ı görebiliyoruz. Aynı zamanda da güneş, olgunluk, ışık, tatille ilişkilidir.

Beyaz:
Beyaz, gelinlik rengi olmasından da görüleceği gibi, saflığın rengidir, istikrarı, devamlılığı, temizliği simgeler. Politikacılar temiz, dürüst izlenimi vermek istediklerinden dolayı beyazı pek severler. Eğer bir siyasi partiye kurumsal kimlik tasarımı hazırlanacaksa beyaz rengin tercih edilmesi son derece uygun olacaktır.

Kahverengi:
İnsanın hareketlerini hızlandırır. Bu yüzden fastfood restoranları iç mekânlarında kahverengi kullanılır. Yapılan bilimsel araştırmalarda kahverenginin insanlar üzerinde negatif bir etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bu renkte tasarlanmış mağaza ve işyerlerinde insanlar çok fazla kalmak istemezken, beyaz tonlarıyla tefriş edilmiş mağaza ve işyerlerinde daha fazla vakit geçirmek istedikleri, daha rahat ettikleri bilinmektedir. Bu nedenle iş görüşmelerine giden kişilerin kahverengi giymemeleri tavsiye edilir.

Koyu Kırmızı:
Esrarengiz, egzotik, ciddiyet ifade eder.

Açık Mavi, Pembe, Soluk kırmızı ve diğer pastel tonların, annelik, dişilik, çocuk maması ve şefkat duygusunu çağrıştırdığı saptanmıştır.

© 2017 GEBZE OFSET MATBAA - PROMOSYON - ETİKET